Normaalwaarden Schildklier  thumbnail

Normaalwaarden Schildklier

Published Jul 17, 23
4 min read

Schildklier Medicatie Kat Vloeibaar

Een trage schildklier, hypothyreoïde, komt verreweg het meeste voor. Dit betekent dat je stofwisseling vertraagd is, inclusief de vernieuwing van al je cellen. De lijst van vervelende symptomen van een trage schildklier is dan ook lang (wat doet een schildklier). Bij fysieke klachten moet je denken aan vermoeidheid, gewichtstoename, gewrichtsklachten, broze nagels en dunnere haren, droge huid, vocht vasthouden, huidklachten, kouwelijk zijn, versnelde veroudering, regelmatig terugkerende ontstekingen, zwak afweersysteem, obstipatie en buikklachten.

Het is dus van belang om de oorzaken op te sporen en deze aan te pakken. Het lastige is echter dat er vaak sprake is van meerdere oorzaken. voeding trage schildklier. Schildklierproblematiek vraagt om een brede aanpak op diverse vlakken Maar eerst nog even iets anders. Heb jij je schildklier laten testen maar niet de diagnose ‘trage schildklier’ gekregen? Dit komt heel veel voor.Verder wordt meestal ook FT4 gemeten: het vrije schildklierhormoon. Een waarde lager dan 10 pmol/l geeft pas de diagnose ‘te weinig schildklierhormoon’, normaal is tussen de 10 en 24 pmol/l. schildklier problemen erfelijk. Ook deze bandbreedte is groot. Er zijn mensen die zich nog prima voelen bij een waarde van 9 terwijl anderen al typische schildklierklachten krijgen bij 17.

Meerdere keren bloed laten prikken heeft dan dus ook geen zin: de uitslag zal steeds hetzelfde zijn. Als TSH en FT4 binnen de normale waarden vallen, kan er ook nog een probleem zijn met FT3, het vrije T3. Het schildklierhormoon T4 wordt namelijk pas werkzaam in het lichaam als het door je lever (en in andere cellen) wordt omgezet in het actieve hormoon FT3 (schildklier te traag).

Artsen gaan er vaak onterecht vanuit dat als TSH en FT4 normaal zijn, er ook wel voldoende FT3 zal worden aangemaakt (magnesium en schildklier). Dit hoeft echter niet zo te zijn. Omzettingsproblemen van FT4 naar FT3 komen steeds vaker voor en vragen om een andere aanpak (veroval schildklier zelftest review). Vraag daarom bij je arts om FT3 en ook reverse T3 te meten.

Onder invloed van stress wordt er veel reverse T3 (r, T3) aangemaakt, maar dit hormoon is niet werkzaam (2). Tot slot: vraag ook om anti-TPO te laten meten. Schildklierproblemen kunnen namelijk ook het signaal van een auto-immuunziekte zijn, waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen weefsel, in dit geval dus de stof anti-TPO. misselijk door schildklier.

Kan Een Trage Schildklier HerstellenDit vraagt een andere aanpak dan wanneer er problemen zijn met de omzetting. Voorkomen is beter dan genezen. Onderstaande oorzaken heb je grotendeels zelf in de hand. Bedenk dat je zelf veel kunt doen, vooral als er sprake is van een omzettingsprobleem van FT4 naar FT3, maar ook bij problemen met de schildklier zelf.Stress is bij vrouwen absoluut een van de hoofdoorzaken van problemen met de schildklier. Bij stress maakt je lichaam steeds weer het stresshormoon cortisol aan, waardoor de productie van andere hormonen, vooral progesteron, in de verdrukking komt. Zowel progesteron als cortisol wordt gemaakt van het hormoon pregnenolone. Het lichaam zal in geval van stress altijd kiezen om pregnenolone te gebruiken om cortisol van te maken (waar zit schildklier).Naarmate we ouder worden, vooral na de overgang, zal je lichaam steeds minder progesteron aanmaken - wat is de functie van de schildklier. Wees er dus zuinig op. Stress zorgt er ook voor dat er meer van het niet-werkzame hormoon reverse T3 wordt aangemaakt. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het, maar probeer te zorgen voor minder stress in je leven.

Zorg voor voldoende plezier en ontspanning. Ook rust en regelmaat zijn belangrijk: je biologische klok, dus ook je hormonen, zijn gebaat bij regelmaat. Eet, slaap, wees actief en ontspan zoveel mogelijk op vaste tijden. Zorg voor voldoende slaap. schildklier en diarree. Roep de hulp in van een stresscoach als je stress verminderen echt moeilijk vindt.

Ook oestrogeendominantie is een belangrijke veroorzaker (in ongeveer een kwart van de gevallen) van schildklierproblemen. Gelukkig kan je ook hier zelf veel aan doen. Lees alles over oestrogeendominantie in dit artikel: Oestrogeendominantie; je ontkomt er niet aan als je op deze aardbol rondloopt. Een derde belangrijke oorzaak van schildklierproblemen is insulineresistentie.

Je cellen zetten normaal gesproken deze glucose om in energie. Ben jij over het algemeen best vaak moe en heb je daarbij moeite om af te vallen of op gewicht te blijven? Dan is de kans heel groot dat je insulineresistent bent. Ook hier heb je zelf veel in de hand (medicijnen schildklier afvallen) - struma.

Latest Posts

Thuishulp Eigen Bijdrage

Published Nov 22, 23
4 min read

Vacatures Thuishulp Breda

Published Nov 20, 23
7 min read

Ouderen Thuishulp Honselersdijk

Published Nov 17, 23
7 min read